Wyposazenie sklepu poznan

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz dodatki są potrzebne w interesie z wynikami mięsnymi?

Kliknij w źródło

 

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których przechowuje się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w których zatrzymuje się mięso – wśród nich nazywa się witryny, zamrażarki, wyspy bądź też szafy mroźnicze. Świetnym programem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie lecz w magazynie, lecz dodatkowo w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Oddaje się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Wskazana jest też lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W szerszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w biznesie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna posiadać odpowiednio wyraźny plus czytelny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, jak i użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Również jest z nożami do krojenia mięsa, i nie warto na nich oszczędzać. Z serii dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto niezbędne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, dostarczającego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Natomiast nie istnieje zatem niezastąpiony element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje także kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest również zainstalowanie klimatyzacji, która pożądana jest w życiu odpowiedniej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Istotne istnieje jeszcze oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin spotykających się na wystawie.