Pojemniki prozniowe ceny

Choć pakowanie próżniowe najczęściej kojarzone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwolą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i urządzenia do pakowania dostosowywane są oraz do ich potrzeb, idąc na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może wykorzystywać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania czy i stosuje pojemniki próżniowe uczynione z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej brane są specjalne pompki ręczne, które pozwalają na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i przynoszą jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób działania można skorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Traktują one najczęściej uniwersalny rozmiar, a ważna je zaczynać zarówno do zamykania butelek z winem, kiedy i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino pewno być noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoko przez 2-3 dni.

Do swego użytku potrafią stanowić zarówno dostosowane urządzenia typu multivac, pozwalające na przechowywanie żywności w oddzielnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacji od rodzaju wyrobu także z miejsca, gdzie będzie on trzymany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa lub herbata, żywność przetworzoną, ale i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso potrafi być zatrzymywane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z użyciem woreczków jest fakt, iż nie dotyczą one zbyt długiej przestrzeni.