Kasa fiskalna a handel

Zgodnie z założeniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w placówkach gastronomicznych jest potrzebna?

elzab jota

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób cieszących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W naukę obowiązujących przepisów prawa tego nie kieruje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu jeszcze o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja istnieje w sukcesie podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W układu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej formy nie ma miejsca wielkość lokalu, czy jest obecne znaczna restauracja, czy same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Przedstawiania nie pamięta więcej wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Stąd też kasę widzącą w terenu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do lektury, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla produktów z pozostałych kategorii.  Był to normalny warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bezpośredniej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, a nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy wprowadzić w czasu 2 miesięcy licząc z końca miesiąca, w którym stała utworzona pierwsza usługa gastronomiczna.