Jedzenie elk 24h

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W celach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w środowisku wina i świeczek zapachowych ze znajomego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo wykwintne danie, ale te skomplikowane w wykonaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wyjąć z nich wykonuję smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest właściwie mierny. W treści mógłbym stwierdzić, że początkujący, gdyż to istniałoby bliżej prawdy. Odkrył w internecie przepis na owe sandżaki. Że miałem kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, przecież nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i przechodzimy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której niewątpliwie nie mam). Postanowiłem, że dostarczę te małże w otoczeniu warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba te warzywa najpierw obrać i pokroić. Otwierał się stresować, bo czasu było coraz mniej i ja byłem bardzo w miejscu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na bliski palec... No, ale jako dobry gość nie dałem za wygraną. Wpadłem na pomysł - szatkownica do warzyw. Zatem był tak strzał w dziesiątkę. Nie nieco, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to nadal nie musiałem bać się o własne istnienie przy wykorzystaniu szatkownicy. Kiedy to wszystko było już gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie oczywiście jak na obrazku ze karty internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a potem tylko doprawiłem. Na deser miałem zrobione już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się żeby to stworzyć dzień wcześniej, bo nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie trochę sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zszokowana i doskonała podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.